Ракетите Союз

Публикувано на: 08 Декември 2011г. в: Блог
Оценете статията
(0 оценки)

Изстрелване на ракета СоюзНа 29-ти ноември от космическия център Плесецк Русия изпрати 5-ти пореден за тази година спътник в системата ГЛОНАСС. За разлика от обичайните изстрелвания по три спътника наведнъж с ракета Протон, това от миналата седмица бе извършено с единствен спътник на борда на по-малката по размер Союз.

Наследник на семейството ракети-носители Р-7, с представител на които през 1957 г. е изстрелян Спутник 1, вече повече от 40 години Союз е товарният кон на Руската космическа програма. Част е от над 1 700 пилотирани и безпилотни мисии, проектирана да осигурява изключителна висока надеждност за изпълнение на задачите и сигурност на екипажите, днес тя участва и в дейностите свързани с Международната космическа станция.

Ракета от среден клас, във Френска Гвиана Союз допълва Ariane и Vega за максимална гъвкавост и конкурентност на европейската космическа база там. Най-силната конфигурация в семейството на Союз - версия Союз СТ, e определена за стандарт, а нейната най-мощна модификация Союз СТ-Б, включваща Фрегат-МТ, е използваната за изпращането на спътниците Galileo IOV в орбити на височина 23 222 km. За Galileo е създаден специален диспенсер, задържащ двата IOV спътника заедно повреме на изстрелването, след което ги изпраща по направление към крайните им орбити. Ново подвижно съоръжение подпомага процеса на изстрелване, като същевременно предпазва спътниците и носителя от влажните тропически условия.

Изстрелването на двата спътника Galileo IOV на 21 октомври т. г. е историческо събитие не само защото те са първите два оперативни спътника от европейската система, но и заради факта, че за първи път ракета Союз е изпратена в космоса от място различно от Байконур и Плесецк, което е крайъгълен камък в отношенията между Европа и Русия.

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог Ракетите Союз
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи