Galileo оттук нататък

Публикувано на: 21 Октомври 2011г. в: Блог
Оценете статията
(0 оценки)

Спътник Galileo

След еднодневно отлагане днес в 12:30 ч. централноевропейско време бяха изстреляни първите два оперативни спътника от европейската глобална навигационна система Galileo. Новини около полета могат да се проследят в излъчваната на живо емисия на сайта на Европейската космическа агенция (ESA).

Двата изстреляни спътника представят напълно особеностите и на останалите, които предстои да бъдат включени в навигационното съзвездие на Galileo. Тези два и още 14 са предвидени да осигурят базовите оперативни възможности на системата до 5 години - стъпка предхождаща постигането на пълни оперативни възможности с общо 30 спътника в рамките на десетилетие.

Спътник Galileo

Останалите 14 - т .нар. Galileo FOC (Full Operational Capability), са в процес на разработване, като компанията Surrey Satellite Technology (Гилдфорд, Великобритания) има грижата за конструиране на функционалните модули, а платформите и цялостната интеграция са дело на OHB (Бремен, Германия).

ESA е отговорна както за глобалната навигационна система Galileo, така и за регионалната система за разпространение на диференциални корекции EGNOS. Изследванията за бъдещото им развитие са насочени към разширяване на покритието на EGNOS - подобряване на навигацията в арктическата област, например, а също и по-прецизни атомни часовници и междуспътникови комуникации в Galileo за намаляване на зависимостта от наземния сегмент в системата.

Спътникова рефлектометрия

Не остава на заден план стремежът към иновации при йоносферното моделиране, както и проучванията в областта навигационата спътникова рефлектометрия. Получаването на отразени от Земята сигнали със специални приемници върху навигационните спътници ще осигури важна научна информация и сведения за околната среда като движения на въздушните маси, ледена покривка, влажност на почвата, плътност на биомасата и др.

Източник: ESA

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог Galileo оттук нататък
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи