GPS III отблизо: необходимостта от новото поколение спътници

Публикувано на: 14 Октомври 2011г. в: Блог
Оценете статията
(0 оценки)

GPSIIIFig1

През май 2008 г. Американските военновъздушни сили възлагат на компанията за космически системи Lockheed Martin създаването на ново, трето поколение GPS спътници. През август 2010 г. е преминат успешно направения критичен преглед, с което е приключена фазата на проектиране и е поставено началото на производствения етап. Програмата върви по график, приближавайки се до планираното първо изстрелване на спътник от новото поколение през 2014 г. 

Необходимостта от трето поколение се изразява в поддръжката и развитието на навигационното съзвездие за посрещане на потребителските нужди в бъдеще, както и гъвкава адаптация към техните изисквания. С включването на GPS III спътниците в навигационното съзвездие ще бъдат заменени старите от блок IIR и ще бъдат внесени редица подобрения в глобалното позициониране както за военни, така и за граждански цели, навигацията и отчитането на времето. Сред тях са новaта честота L1C, по-мощен сигнал, по-висока точност, по-дълъг проектен живот на спътник и по-широк достъп - така че системата да запази лидерските си позиции сред ГНСС и занапред.

С GPS III ще има възможност да бъдат избирани по-високи стойности на PRN (38-63) за активните спътници, което ще позволи на повече от 32 да разпостраняват сигнали. Това ще подобри точността и ще осигури по-добро покритие в глобален мащаб. Първите GPS III спътници ще осигурят 3 пъти по-точен сигнал от настощия. Проектният живот ще бъде увеличен на 15 години, а новият граждански сигнал ще бъде оперативно съвместим с останалите системи за глобална навигация.

Дизайнът на новото поколение е базиран на модел А2100 на компанията Lockheed Martin. Той е в основата на общо 37 спътника изстреляни успешно през последните 17 години. В момента се произвеждат 10 базирани на него, като част от тях са и първите GPS III. Важни конструктивни елементи са взаимствани също от блок IIR и IIR-M, впечатляващи със своите сумарно близо 150 години в орбита. Общо прекараното в орбита време за базираните на А2100 спътници, сред които комуникационните B-SAT, JSCAT и VINASAT, е 325 години.

GPSIIIFig2Функционалността на новите GPS спътници е проектирана и реализирана от ITT на база техния 30-годишен опит в областта. Дело на ITT са частично или изцяло изградените функционални възможности на блоковете I, II, IIA, IIR, IIF, а вече и на GPS III. Новото поколение е напълно съвместимо с досегашните спътници, но допълнено от съществени подобрения. 

GPS спътниците от трето поколение притежават гъвкавост за интегрирането на нови възможности в системата в момента, в който те бъдат ясно очертани и готови станат част от GPS.

Източник: Inside GNSS

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог GPS III отблизо: необходимостта от новото поколение спътници
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи