Galileo 11 и 12 в зоната за изстрелване

Публикувано на: 16 Декември 2015г. в: Блог
Оценете статията
(0 оценки)

Ракета-носител "Союз" за предстоящото изстрелване на Galileo 11 и 12. Източник: ЕКА

Поредните два спътника от европейската ГНСС система Galileo са поставени на ракета-носител "Союз" в готовност за своето изстрелване. Мястото е космодрумът Куру във Френска Гвиана, денят е четвъртък, а планираният час - 11:51 часа Средно гринуичко време.

Кампанията по това изстрелване води началото си от пристигането на двата спътника във Френска Гвиана на 30 октомври. Това е шестото поред изстрелване на спътници в системата и третото за тази година, с което общият брой в съзвездието ще стане 12.

Събитието ще се състои само 11 дни преди 10-ия юбилей от изстрелването на първия европейски навигационен спътник. Експерименталният GIOVE-A бе изпратен в космоса на 28 декември 2005 г. с цел запазването на оперативни честоти, тестване на хардуера и събирането на орбитални данни за следващите спътници. Няколко години по-късно - през април 2008 г., е последван от втория тестов GIOVE-B.

Постигнатото оттогава включва повече от една трета спътници от системата в орбита и мрежа от наземни станции по света. В бъдеще броят на спътници с еднократно изстрелване ще се удвои със специално разработената ракета-носител "Ариана 5", която да допълните "Союз".

Източник: ЕКА

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог Galileo 11 и 12 в зоната за изстрелване
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи