Краят на мисията GIOVE-A

Оценете статията
(0 оценки)

Изстрелването на GIOVE-A с ракета СоюзВ началото на юли ЕКА обяви своето решение да прекрати мисията GIOVE-A - първият тестов спътник на европейската навигационна система Galileo.

Изстрелян на 28 декември 2005 г., спътникът има за задача сигурността на радио честотите временно излъчвани за системата от Международния телекомуникационен съюз (ITU). С GIOVE-A се извършват тестове в движение на атомните часовници и останалото оборудване на Galileo за първи път, както изследване на радиационната среда на нивото на средните орбитни височини, които преди това не са използвани от европейска мисия.

Макар формално финалът за GIOVE-A да е поставен в края на миналия месец, мисията ще продължи да действа още известно време за получаването на радиационни и оперативни данни.

С проектен живот от 27 месеца, GIOVE-A достига забележителните 78 месеца в орбита. През август 2009 г., спътникът е преместен в т.нар. "гробищна" орбита - 100 км по-ниско от нормалните 23 222 км, за да освободи път на първите четири Galileo IOV, които да сформират оперативното съзвездие. Два от тях бяха изстреляни на 21 октомври м. г.

Докато GIOVE-A носи на борда си рубидиев атомен часовник с точност 3 сек. на милион години, неговият по-млад партньор GIOVE-B е изстрелян на 28 април 2008 г. с часовник на пасивен водороден мазер с точност до 1 сек. на 3 милиона години. Оперативните спътници имат на борда си по един от двата вида. GIOVE-B вече преминал 50 месеца в орбита, предстои да бъде преместен в гробищна орбита през септември 2012 г., с 300 км по-голяма височина.

Оперативните спътници на Galileo са с проектен живот от 12 години. Следващите два по план предстои да бъдат изстреляни на 28 септември т. г., а 2013 г. ще бъде наситена с по-чести събития по изпращане на спътници в космоса. Постигането на пълна оперативност на системата Galileo е планиранo за 2018 г.

Източник: ЕКА

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог Краят на мисията GIOVE-A
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи