Космодрума Куру

Оценете статията
(0 оценки)

Изстрелване на РН "Союз" от космодрума Куру. Снимка: ESA - S. Corvaja, 2011След извеждането в орбита на първите два оперативни спътника от системата Galileo на 21 октомври м. г., в плана за тази година е включено изстрелването на други два през септември. И в двата случая изходната точка е европейският космодрум Куру във Френска Гвиана.

21 октомври 2011 г. бележи не само събитие за европейската навигационна система, но и паметна дата в отношенията между Русия и Европа - за първи път е изстреляна успешно ракета-носител извън пределите на бившия СССР именно тогава и от това място. Космодрумът Куру, или Гвианският космически център, е построен на 50 км западно от столицата Кайен, между селищата Куру и Синмари.

Стартовата площадка има отлично разположение от гледна точка на балистиката - в точка с координати 5о с.ш. 52о з. д., извеждането на спътници в космоса е с 15% по-добро от американската база при нос Канаверал (28о с.ш.) и с 40% в сравнение с космодрума Байконур (46о с.ш.). Благодарение на местонахождението ѝ в екваториалната област и съответно по-висока скорост около земната ос - 463 м/сек. (за сравнение на екватора - 465 м/сек., и Байконур - 317 м./сек.), руската ракета-носител "Союз-СТ" може да извежда в орбита спътници с тегло до 25-30% по-високо при еднакъв разход на гориво спрямо Байконур.

Самата модернизирана ракета е специално разработена за условията на влажния тропически климат във Френска Гвиана. На територията на космодрума са разположени още пускови комплекси за РН "Вега" и "Ариан-5", контролно-измервателни станции, сграда за подготовка на спътниците, аеродрум и център за управление на полетите.

Експлоатационните планове на Куру включват изстрелвания в продължение на не по-малко от десетилетие, до четири старта годишно.

Източник: ria.ru

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог Космодрума Куру
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи