ГИС ключът към лавинните прогнози

Оценете статията
(1 Оценка)

За любителите на ските, сноуборда и други ентусиасти на тема зимни спортове повече сняг е синоним на повече забавление. Бленуваните преживявания обаче могат да се превърнат в същински кошмар, когато условията попаднат под знаменателя на лавинната опасност.

В момент, когато факторите снежна покривка, наклон и изложение на склона, температура, посока на вятъра и терен са подходящи, една лавина може да повлече със себе си повече от 200 000 куб. метра сняг - еквивалент на 20 футболни игрища с 3-метров снежен пласт, помитайки надолу всичко със себе си.

Дори лавина, попадаща в категорията "малка", може да представлява сериозна заплаха. По данни на Националния информационен център за снежната покривка и леда (NSIDC) на САЩ, ежегодно лавини отнемат над 150 човешки живота, като тенденцията е към нарастване на числото. Повечето от загиналите са опитни фрийрайдъри.

Със солиден опит в трекинга, Дъг Скот е от хората, които лично се ангажират с безопасността на снежните ентусиасти при практикуване на любимите  им занимания. През 2000 г. той създава Avalanche Mapping - организация, предназначена за картиране на лавините на база ГИС. Основна цел е намаляване броя на нещастните случаи в ежегодната статистика.

Според Скот лавините имат тенденцията да се случват на едни и същи места, където теренът създава съответните предпоставки. Записвани върху хартия данните за тях обаче рядко биват взимани под внимание по-нататък и са трудни за споделяне. Освен това са непрактични за мониторинг на ежечасово променящи се условия като снежна покривка и температура, а липсата на стандартизация и точна пространствена информация са причина за редица затруднения за спасителните екипи.

С помощта на технологиите на Trimble и ESRI, организацията на Скот изгражда пространствена база данни с информация за актуални и исторически случаи на лавини на териториите на Колорадо и Аляска. Данните включват наблюдения за времето, снега, особености, терен, склон, размер и разрушителна сила на лавините.

Голяма част от информацията за снежната покривка се получава с изкопаването ѝ на различни места. С изследването на снежните слоеве във вертикално отношение се получават данни за влажността, силата, плътността и други фактори от значение за стабилността на покривката.

Скот започва проекта със създаването на наблюдателен модел за базата данни, в чиято основа са рамки, очертани от Националния център по лавините (NAC) и Американската асоциация по лавините (AAA). След това със софтуера АrcPad на ESRI е създаден речник на данните, който е зареден в мобилен компютър Trimble® GeoXT™. GPS приемникът на устройството е използван за запис на пространствена информация на терена, след което обратно в офиса тя е прехвърляна в ГИС за картиране и анализ със софтуера ArcGIS на ESRI.

Освен записи на нова информация, Скот дигитализира исторически данни за лавините, осигурени от различни щатски паркове, ски райони, Министерството на транспорта на САЩ и др. организации. Част от информацията датира още от 19 век. Достъпът да такъв масив от данни прави възможна връзката между минали и настоящи наблюдения за по-точни лавинни прогнози.

Точната база данни спомага да бъде предвидено не само кога и къде може да възникнат лавини, но и да бъдат създадени карти за ентусиастите, правителствените служби и образователните институции. Любителите на предизвикателства извън пистите могат да посещават сайта на организацията, а курортите да предлагат карти с актуална детайлна информация за техните райони.

Вместо трудни за разчитане и претрупани с данни топографски карти, съвременните технологии предоставят на потребителите с основни познания в областта на лавините и минимални компютърни умения възможност за изтегляне на информация от ГИС базата данни непосредствено от домашния компютър или за директно ползване на PDA устройство.

Скот е оптимист за ползите от ГИС и GPS при внедряването им сред професионално заетите и любителите на снежните преживявания.

Източник: Trimble

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог ГИС ключът към лавинните прогнози
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи