Най-важното в света на ГНСС през 2011

Оценете статията
(0 оценки)

Най-важното в света на ГНСС през 2011 г.

Преди броени дни американското списание InsideGNSS oбобщи водещите теми, под чиито знак премина 2011 г., по-долу можете да видите как изглеждат те в хронологичен ред.

През януари немската компания OHB-System AG - производител на спътниците за системата Galileo, публикува опровержение на доклада от Уикилийкс, според който директорът на дружеството Бери Смътни определя европейската ГНСС програма като глупава идея и разхищение на парите на европейските данъкоплатци.

Фокусът на вниманието се отмества през февруари, когато гласност получава новата комуникационна заплаха за GPS/ГНСС обществото, идваща от компанията LightSquared, осигуряваща безжичен интернет достъп в широколентовия диапазон на територията на САЩ. На 16 март 34-членна техническа работна група (TWG) на LightSqaured, създадена да оцени риска за ГНСС приемниците, изпраща първия си месечен доклад до Федералната комисия по съобщенията (FCC).

През юни конфликтът се завръща с пълна сила, като резултатите от тестовете показват сериозни смущения върху GPS приемниците. През следващият месец TWG предават доклад от 318 страници, съдържащ оценки и предложения за редуциране на проблема. ГНСС обществото реагира негативно и изобщо изключва възможността за разпространяване на сигнали в L-бандовия спектър. Trimble от своя страна оценява работата на TWG, както и значимостта на GPS и широколентовите телекомуникационни сигнали, но също отрича възможността им за работа в сходен диапазон. През септември Министерството на отбраната  нас САЩ също излиза с официално становище, като заявява че технологията на LightSquared би попречила на оборудване за милиони долари, което освен това е от съществено значение за военните цели.

Под знака на проблема с LightSquared преминава близо половината от изминалата година до есента, когато погледът отново се връща към Galileo и  изстрелването на първите два оперативни спътника IOV от европейската база във Френска Гвиана на 21 октомври. Месец ноември е белязан от революционни изследвания реализирани с помощта на GPS технологията, която сама по себе си базирана на Теорията на относителността на Айнщайн, заема ключова роля за регистрирането на скорост по-висока от тази на светлината. През декември е изстрелян 10 пореден и трети за 2011 г. спътник в системата Compass/ BeiDou-2. Ако всичко върви по план, до края на тази година ще бъдат изстреляни още 6, с което Китай бързо се приближава към крайната си цел, включваща общо 35 спътника в орбита.

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог Най-важното в света на ГНСС през 2011
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи