Екстремно картиране на разрушения с Juno

Публикувано на: 26 Октомври 2011г. в: Блог
Оценете статията
(1 Оценка)

Картиране на разрушенията с Juno SC

Многогодишна суша и изключителна горещина - над 45о и абсолютни температурни рекорди в редица градове, се разпростират в началото на 2009 г. по територията на щата Виктория, Австралия. При тези екстремни климатични условия нарушения в елетропреносната мрежа и небрежност с изхвърлени фасове предизвикват множество пожари, разгаряни от вятър със скорост 120 km/h. Някои от тях продължават цели 29 дни, като през това време опустошават 2 029 жилища,а жертвите са 173, с което се превръщат в най-ужасяващото природно бедствие в австралийската история.

С потушаването на пожарите полицията на Виктория (VicPol) поема задачата за оценка на щетите. Това обаче се оказва съвсем нелека задача, тъй като много от обозначенията по пътни знаци, пощенски кутии и домове се оказват разрушени от стихията. Незабавно е осъзната нуждата както от допълнителни екипи, така и от технически средства за локализиране и запис на данни.

Разрушенията от пожаритеГлавен сержант Грег Барас от VicPol иска подкрепление от австралийската агенция за спешни случаи ACT ESA, които веднага реагират с формирания през 2005 г. екип за картиране и подкрепа при планирането (MAPS). Сред членовете на МAPS са ГИС специалисти от държавния и частните сектори, а също и доброволци с готовност за реакция при бедствия. С консултанти от ESRI и програмисти от Maptel, оборудван с мобилни компютри на Trimble разширеният екип се захваща със съставянето на технологично решение за оценка на щетите бързо и ефикасно при екстремни условия.

Мобилният ГИС софтуер ArcPad 8 на ESRI е инсталиран на устройствата Trimble Juno™ SC, разполагащи с вграден клетъчен 3.5G модем за високоскоростен достъп до интернет. Програмистите от Maptel бързо създават модул за ArcPad, позволяващ на екипите достъп до стандартната форма на VicPol за запис на щетите в цифров формат и свързана автоматично с имотните данни заредени в устройствата Juno SC.

Първоначалните опити за регистрация върху хартиени формуляри Барас с основание определя като неефикасен метод, отнемащ твърде много време и предразполагащ към множество грешки. По думите му Juno SC е далеч по-подходящ за тази задача, предоставяйки възможност за въвеждане и обновяване на информацията електронно, след което благодарение на 3.5G модема се прехвърля в реално време до координационния център и обратно на терена.

Juno SCВ пълно защитно облекло служителите преброждат опустошения регион с Juno за навигация до всеки един обект, където с ArcPad е извършвана актуализация на имотните данни. С удобните падащи менюта на устройствата бързо и лесно са въвеждани данни като GPS локация, типове сгради, тяхното състояние и други детайли. Функцията за текстово редактиране позволява по-детайлни бележки като, например, къде ще са необходими допълнителни екипи за разчистване.

Вграденият клетъчен модем на Juno SC позволява с натискането на един бутон да бъдат изпращани незабавно данни от терена към ГИС сървъра в Мелбърн за неговото обновяване в реално време, и максимално бързото придвижване към следващо място. Интернет базирано картно приложение позволява актуализираните данни да бъдат преглеждани както от служителите на терена, така и от тези в офиса. Командният център следи за приключването на задачите и при пропуск да изпрати най-близкия екип на място.

VicPol оценява преимуществата на GPS картирането в реално време и ГИС решението с възможността целият проект да бъде завършен за една трета от времето, което би било необходимо при една система на ръчно въвеждане на данни в хартиени формуляри. Невероятната ефикасност Барас аргументира със статистическата информация за проверка на общо 5 781 имота, претърсвания на 3 352  сгради, бараки, водни резервоари и др., направени 9 600 снимки с геореферирани камери и изпратени 1 539 геореферирани записа от устройствата на Trimble до ГИС сървъра, без възникването на нито един проблем.

Макар огънят да причинява мащабни разрушения, технологията позволява бърза и ефикасна оценка на щетите. Плановете на VicPol включват Juno SC за бъдещи операции на полицейските екипи и приложението им при други служебни задачи. Сам Барас определя операцията през 2009 г. като едва върха на айсберга в картирането и използването на ГИС. Устройствата Juno SB за полицейските екипи и съвместното им приложение с корпоративна ГИС в бъдеще той вижда в разследванията и други ежедневни задачи за по-лесното им, динамично и адекватно разрешаване.

Източник: Technology&more, 2010-1

Напишете коментар

Въведете нужната информация.

Научете Блог Екстремно картиране на разрушения с Juno
Сподели в:

Нашите клиенти

За компанията

БГК в социалните мрежи