LEGO с GPS за деца и не само

Публикувано на: 12 August 2011 в: Blog
Rate this item
(0 votes)

Компанията Dexter Industries, занимаваща се основно с разработването на сензори за роботизираната система LEGO Mindstorms NXT, предназначени за образователния пазар, създаде свой GPS сензор. T. нар. dGPS осигурява информация за координатите, времето, скоростта и направлението на NXT, както и навигация към обект по зададени координати. Тъй като изчислителните възможности на LEGO NXT са ограничени, в системата е въведен допълнителен микро-контролер и софтуер, който да обработва получените от GPS сигнали, както и да извършва изчисления свързани с поставените навигационни цели. Особеност е сравнително ниската скорост на системата (под 15 мили/час), което налага  функцията за ориентиране да бъде с възможности за по-висока точност съобразно мащаба на движение.

Донякъде адресирана към детската креативност, системата представлява интерес и за младите учени и порасналите фенове на LEGO (т. нар. AFOLs, Adult Fans Of LEGO). Марк Кросби, самоопределящ се като човек от втората категория, създава мини вариант на колата на Google, заснемаща улиците за панорамни изгледи в Google Maps.

Най-голямо предизвикателство за шасито на Кросби (базирано на LEGO модела на Land Rover, създаден от полския уеб-дизайнер Sariel, също AFOL) се оказва закрепването на четирите камери, предназначени за създаване на 2D панорами. В крайна сметка, натоварена с пълното си оборудване, колата може да преминава успешно дори по затревени площи. Шасито разполага още с PSPNx сензор за получаването на сигнали от стандартен PSP джойстик, като едновременно с подадена команда за снимка се записват и съответните координати на колата. NXT системата генерира KML файл, който по-късно се прехвърля на обикновен компютър и зареден в Google Earth представя изминатия път и показалци със снимков материал към посетените места.

Амбициите на Кросби включват автоматизиране на част от процесите, включително прехвърляне на снимков и видео материал в реално време и управление на колата, както и получаване на 3D панорами. В момента той работи по версия 2.0 на своята кола и планира завършването ѝ до края на годината.

Leave a comment

Въведете нужната информация.

Learn Blog LEGO с GPS за деца и не само

Share on:

Our clients

BGC on Social Networks