Trimble TerraFlex в подготовката на Супербоул 50

Публикувано на: 08 February 2016 в: Blog
Rate this item
(0 votes)

Картиране на нелегални сметища с TerraFlex по време на Супербоул 50

На 7 февруари САЩ отбеляза 50-тия юбилей на най-голямото спортно събитие в страната - финалa на сезона на националната футболна лига Супербоул. Тазгодишният домакин - районът на Сан Франциско, посрещна 70 хил. фена на Левис Стейдиъм в Санта Клара.

Събитие от такъв размер несъмнено носи огромни приходи за местния бизнес, особено за близкия Сан Хосе, а предвид юбилея очакванията са още по-големи. От друга страна, това означава и много работа. Като всеки добър домакин, градът трябва да се погрижи за пристигащите хора - фенове, играчи и медии, и всички мероприятия, съпровождащи Супербоул.

Това, което посетителите на Сан Хосе със сигурност не желаят да виждат, е боклук - основен проблем в големите градове. Поради това управата на града предприема мащабно кампания по почистването, включваща идентифициране и премахване на нелегални сметища, като в процеса интегрира геопространствените технологии.

Планирането на почистването започва 3 месеца преди играта, като финансирането е одобрено едва в края на декември 2015 г. Притисната от времето, общината включва в работата щатския университет на Сан Хосе (SJSU) и неговата организация - CommUniverCity, която със своята десетгодишна история има реализирани 246 000 часа обществени дейности, оценени на 5.5 млн. долара и включващи 14 600 студенти.

След като бюджетът за почистването станал ясен, CommUniverCity сформирал екип от 18 души - представители на организацията, преподаватели и студенти от SJSU и общински служители.

С наближаването на големия финал обаче лидерите на проекта били наясно, че трябва да побързат. За целта те избрали облачно решение за управление и улесняване събирането на данни с мобилни устройства.

В града вече били идентифицирани ключови "горещи точки" като част от пилотна програма за намаляването на незаконните сметища, което помогнало на CommUniverCity да картират 4 кв. мили потенциални места. За събиране на теренни данни е използвано приложението TerraFlex с полета за локация на обекта (тротоар, ограда и др.), тип на отпадъците (пазарски чанти, мебели, дрехи), достъпност, дали е електронен или рисков материал и т.н.

Координаторът на проекта Галадриъл Бър споделя, че тимът успява да изследва бързо и ефективно определената територия. Веднъж след като данните са експортирани към ГИС, те могат да бъдат анализирани и предоставени като карти за извозващите фирми, отговарящи за незаконните сметища.

Обучението на теренните работници е бързо, защото софтуерът е лесен за навигиране и поддържа iOS, Android и устройства с Windows 7/8, което позволява използването на личните телефони за събиране на данни. Всичко е съсредоточено в единствено устройство, така че няма нужда от GPS, камера или хартиени карти. Когато един потребител отвoри формуляр, софтуерът маркира местоположението на вградената карта. Човекът потвърждава локацията, попълва полетата и записва поне една снимка. Ако служителите са в зона без комуникационен обхват, приложението запазва своята функционалност, като автоматично синхронизира данните при връщането си онлайн.

Организаторите на кампанията изискват максимално изчистени формуляри, без дълги списъци, като все пак се запазва възможността за добавяне на полета при необходимост. Това не е никакъв проблем с TerraFlex, чиито шаблони могат да бъдат редактирани и незабавно изпратени към теренните екипи.

Те от своя страна били организирани в четири автомобила. За всеки от тях бил необходим екип от двама души - шофьор и навигатор, но за да ускорят работата, във всеки от тях бил включен и втори навигатор.

На 28 декември започнало събирането на данни. Сметищата били групирани в три зони, с три дни за попълване на документацията. Екипите отделяли средно по 6 часа на терен през всеки един ден.

По обед на първия ден били регистрирани около 200 обекта. В края на втория ден още 400 били документирани, а в края общият им брой възлизал на близо 800.

Събраните данни се синхронизират автоматично със сървъра. Без да е необходимо екипите да се връщат да офиса, това дъпълнително допринесло за продуктивността. В облака данните са леснодостъпни и всички участници - било то в офиса или на терена, разполагат с актуална информация.

С наличните данни били създадени карти за извозващите фирми, с които те лесно успяват да открият и разчистят сметищата. Ръководителите на проекта разполагат още с инструменти за филтриране, сортиране и експорт по атрибутни данни, което осигурява важна информация на общинските служители за типа на отпадъците или риска на събраните материали.

Благодарение на това, че информацията е централизирана и организирана, се осигурява възможността за допълнителен анализ по площ и демография. Тъй като проектът е част от по-мащабна почистваща кампания, подобен детайлен анализ е съществен: Сан Хосе планира да използва събраните данни като отправна точка за бъдещи оценки и подобрения с цел ограничаване на незаконните сметища и ефикасно изчистване на отпадъците.

Градът планира да продължи използването на решението, за да запази своята чистота дълго след като Супербоул 50 е приключил.

Източник: Govtech

Leave a comment

Въведете нужната информация.

Learn Blog Trimble TerraFlex в подготовката на Супербоул 50

Share on:

Our clients

BGC on Social Networks