Членове от екипа на БГК в Софийския фестивал на науката

Публикувано на: 12 May 2014 в: Events

Таня Славова и Аспарух Камбуров на Софийския фестивал на науката 2014. Снимка: Иглика Трифонова, APECS - Bulgaria.От 8 до 11 май в Театър София и парка Заимов се състоя тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката. За четвъртa поредна година в рамките на СФН 2014 представители на научната общност срещнаха широката публика, а нашите колеги Аспарух Камбуров (асистент в МГУ "Св. Иван Рилски") и Таня Славова (докторант в УАСГ) за първи път представиха геодезическата гилдия с интересна презентация, която премина във вълнуващо приключение под знака на ГНСС технологиите.

В темата "Кой е спътникът Наталия?" Аспарух запозна аудиторията (предимно любознателни тийнейджъри!) с варненското момиченце Наталия, спечелило конкурса на Европейската космическа агенция за детска рисунка. Наградата е кръстеният на нейно име спътник от европейската ГНСС система Galileo, изстрелян на 21 октомври 2011 г. от космодрума Куру във Френска Гвиана. Разбира се, беше недопустимо хлапетата да скучаят, така че по време на "лекцията" те бяха провокирани с редица въпроси, на които се надпреварваха да отговарят.

Къде бяха скрити съкровищата в паркаВъв втората част Таня обясни правилата на играта "Космодрум ЗАИМОВ: Съкровища в парка". С огромен ентусиазъм се включиха всички присъстващи, които бяха разделени на два отбора. Задачата беше всеки от тях да следва маршута, очертан от указанията, скрити при всяко следващо съкровище. Всеки намерен обект трябваше да се докуменира, като участниците го заснемат и отбележат върху картата на Trimble TerraFlex. Със своите смартфони и Trimble Juno всички се справиха блестящо, което се потвърди с проверка върху картата след края на състезанието - вижте резултатите тук.

Финалът бе увенчан с "изстрелване" на спътников модел на Galileo от "стартовата площадка" на Театър София - вижте как по-долу в "историческото" видео, което екипът ни засне. Снимки от събитието може да разгледате в нашата галерия тук.

Leave a comment

Въведете нужната информация.

About us Events Членове от екипа на БГК в Софийския фестивал на науката

Share on:

Our clients

BGC on Social Networks